Text Resize

-A A +A

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στo Γκέτινγκεν της Γερμανίας στις 26-30 Μαρτίου 2017, το 13ο Συνέδριο της Société Internationale d’Ethnologie et de Folklore (SIEF) με γενικό θέμα «Ways of Dwelling: Crisis - Craft - Creativity». Το Συνέδριο οργανώθηκε από την SIEF σε συνεργασία με το Institute of Cultural Anthropology/European Ethnology του Πανεπιστημίου του Γκέτινγκεν στις φιλόξενες, άρτια εξοπλισμένες αίθουσες του πανεπιστημιακού campus.

Η SIEF είναι διεθνής επιστημονική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1964 στην Αθήνα (διαδέχθηκε την παλαιότερη Commission des Arts et Traditions Populaires - CIAP, η οποία είχε ιδρυθεί στην Πράγα τον Οκτώβριο του 1928). Πραγματοποιεί διεθνή συνέδρια ανά διετία.  Στους κόλπους της λειτουργούν δεκατέσσερις ομάδες εργασίας με συγκεκριμένο επιστημονικό αντικείμενο η κάθε μια. H Εταιρεία εκδίδει δύο περιοδικές εκδόσεις: την Ethnologia Europea. Journal of European Ethnology και την Cultural analysis. An Interdisciplinary Forum on Folklore and Popular Culture καθώς και ενημερωτική έκδοση με τίτλο SIEF Newsletter.

Στο Συνέδριο συμμετείχαν περί τους 800 επιστήμονες, εθνολόγοι, λαογράφοι, κοινωνικοί ανθρωπολόγοι καθώς και εκπρόσωποι ομόρων επιστημονικών ειδικοτήτων. Το πυκνό τετραήμερο πρόγραμμα περιελάμβανε κύριες ομιλίες, παράλληλες συνεδρίες, παρουσιάσεις πόστερ, οπτικοακουστικές παρουσιάσεις και άλλα συναφή γεγονότα. Κατά τις επιμέρους θεματικές του Συνεδρίου εξερευνήθηκαν οι πολλαπλοί και ποικίλοι τρόποι του κατοικείν.

Από την πλευρά του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών πραγματοποιήθηκαν οι εξής παρουσιάσεις: Ανακοινώσεις του διευθύνοντος το Κέντρο, Ευαγγέλου Καραμανέ στη θεματική ενότητα των Λαογραφικών Αρχείων και ειδικότερα στην ημερίδα «Dwelling in the virtual space: digital approaches and archival practices» με θέμα «Folklore collections in digital form: popular culture, ethnographic research and analysis in the internet era» (κείμενο από κοινού με την Αικ. Πολυμέρου-Καμηλάκη) καθώς και στην ημερίδα της νεοϊδρυθείσης γαλλόφωνης ομάδας εργασίας «Les rituels de l’habiter hier et aujourd’hui, entre rapport aux lieux et patrimoine» με θέμα «Etre chez-soi en Grèce: la maison entre la société traditionnelle et le monde contemporain». Πραγματοποιήθηκε επίσης έκθεση των νέων εκδόσεων του Κέντρου Λαογραφίας (2015 κ.ε.) στον χώρο υποδοχής του κεντρικού κτηρίου του πανεπιστημιακού campus (Zentrales Hörsaalgebäude, Δευτέρα 27 και Τρίτη 28 Μαρτίου).

Στο Συνέδριο συμμετείχαν αρκετοί έλληνες ερευνητές που υπηρετούν σε πανεπιστήμια του εσωτερικού και του εξωτερικού. Σημειώνουμε την συμμετοχή της Μαριλένας Παπαχριστοφόρου, πρώην ερευνήτριας του Κέντρου Λαογραφίας και νυν αναπληρώτριας Καθηγήτριας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της Βασιλικής Χρυσανθοπούλου επίσης πρώην ερευνήτριας του Κέντρου και νυν επίκουρης Καθηγήτριας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών οι οποίες οργάνωσαν ειδικό πάνελ με θέμα «Imagined homelands: home seen from a symbolic perspective».

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, στις 28 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε τακτική Γενική Συνέλευση των μελών της SIEF και εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Μετά από μια, κατά κοινή ομολογία των μελών της Εταιρείας, εξαιρετικά επιτυχημένη Προεδρία, αποχώρησε από το ΔΣ ο Ισλανδός καθηγητής Valdimar Tr. Hafstein και στην θέση της Προέδρου εξελέγη η Nevena Škrbić Alempijević αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Ζάγκρεμπ, όπου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το 2015, το 12ο Συνέδριο της Εταιρείας. Επίσης επιβεβαιώθηκε ότι το 14ο Συνέδριο της SIEF θα πραγματοποιηθεί στο Santiago de Compostela της Ισπανίας το 2019 ενώ το 15ο στο Ελσίνκι της Φινλανδίας το 2021.

                                                                        [Ευάγγ. Καραμανές]