Text Resize

-A A +A

Το 1962 το Κέντρο Λαογραφίας απέκτησε κινηματογραφική μηχανή, οπότε ιδρύθηκε από τον τότε Διευθυντή Γ. Κ. Σπυριδάκη το Tμήμα Κινηματογραφικών Θεμάτων του λαϊκού πολιτισμού. Το κινηματογραφικό αρχείο εμπλούτισε στη συνέχεια ο ερευνητής Γ. Ν. Αικατερινίδης, ο οποίος ανέλαβε να αξιοποιήσει την κινηματογραφική μηχανή. Το αρχείο διαθέτει 82 κινηματογραφήσεις λαογραφικών θεμάτων σε ταινίες των 16 mm., από την πρώτη δεκαετία λειτουργίας του εν λόγω αρχείου.

Από τη δεκαετία του 1980 χρησιμοποιήθηκαν από τους ερευνητές κατά τις επιτόπιες έρευνες βιντεοκάμερες, ενώ σήμερα χρησιμοποιούνται ψηφιακές κάμερες. Στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης και του εκσυγχρονισμού του το Κέντρο Λαογραφίας εργάστηκε προς την κατεύθυνση της ψηφιοποίησης του κινηματογραφικού του υλικού, αρχής γενομένης από τις ταινίες των 16 mm., ώστε να βελτιωθεί η πρόσβαση σε αυτό. Θέματα από το κινηματογραφικό υλικό του Κέντρου, εκτός από την επιστημονική τους αξιοποίηση, έχουν προβληθεί, είτε αυτόνομα είτε ενσωματωμένα σε κινηματογραφικά ντοκιμαντέρ σε πολλές περιστάσεις, από την Ελληνική Τηλεόραση.

Συντελεστές
Σχεδιασμός, οργάνωση: Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, Ευάγγελος Καραμανές.
Επιμέλεια ψηφιοποίησης: Ιωάννης Καραχρήστος, Παρασκευάς Ποτηρόπουλος, Ζωή Αναγνωστοπούλου.

Δείτε ψηφιοποιημένες κινηματογραφήσεις  του Κέντρου Λαογραφίας στο ψηφιακό αποθετήριο της Ακαδημίας Αθηνών

Αφιερωματική εκπομπή για τα 100 χρόνια του Κέντρου Λαογραφίας (1918-2018) στον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής. Η εκπομπή «Διαβουλεύσεις» του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής των Ελλήνων (επιμέλεια-παρουσίαση Ματρώνη Δικαιάκου) παρουσίασε ειδικό αφιέρωμα στα 100 χρόνια λειτουργίας του Λαογραφικού Αρχείου / Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών (1918-2018). Ημερομηνία πρώτης προβολής: Σάββατο 30 Ιουνίου 2018.

Δείτε την εκπομπή στο κανάλι της Βουλής στο you tube (διάρκεια 1:41΄) https://www.youtube.com/watch?v=8d219MuGosQ