Text Resize

-A A +A

     Το Κέντρο Λαογραφίας το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2006 στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο πραγματοποίησε προβολές εθνογραφικών ταινιών απ’ όλο τον κόσμο.  Η είσοδος ήταν ελεύθερη.

     Το Κέντρο Λαογραφίας στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης και του εκσυγχρονισμού του σχεδιάζει, μεταξύ των άλλων, και την ανάπτυξη του Kινηματογραφικού του Τμήματος. Οι κινηματογραφικές καταγραφές του Κέντρου Λαογραφίας αρχίζουν το 1962, όταν ιδρύθηκε από τον τότε Διευθυντή Γ. Κ. Σπυριδάκη το Τμήμα Κινηματογραφικών Θεμάτων του λαϊκού πολιτισμού το οποίο στη συνέχεια ανέλαβε ο ερευνητής Γ. Ν. Αικατερινίδης. 

     Το διήμερο αφιέρωμα στον εθνογραφικό κινηματογράφο είχε ως στόχο να δώσει την ευκαιρία στο κοινό να παρακολουθήσει επιλεγμένες ταινίες του διεθνούς εθνογραφικού κινηματογράφου στις οποίες η πρόσβαση δεν είναι πάντα εύκολη.
        
     Στα σχέδια του Κέντρου είναι η διοργάνωση ενός αφιερώματος κατά τη διάρκεια του οποίου θα παρουσιαστούν εθνογραφικές κινηματογραφικές προσεγγίσεις του ελληνικού χώρου καθώς και χαρακτηριστικές κινηματογραφικές καταγραφές των Ερευνητών του Κέντρου κατά τις επιτόπιες έρευνες. Ειδικοί επιστήμονες θα συζητήσουν τις σύγχρονες κατευθύνσεις του εθνογραφικού κινηματογράφου, θα κάνουν έναν απολογισμό των σχετικών εργασιών στον ελληνικό χώρο και θα διερευνήσουν τις εκφάνσεις και τις προοπτικές του εθνογραφικού κινηματογράφου στην Ελλάδα σήμερα.
       
     Θέματα από το κινηματογραφικό υλικό του Κέντρου έχουν προβληθεί, είτε αυτόνομα είτε ενσωματωμένα σε κινηματογραφικά ντοκιμαντέρ, σε πολλές περιστάσεις από την Ελληνική Τηλεόραση. Το Κέντρο εργάζεται προς την κατεύθυνση της ψηφιοποίησης του κινηματογραφικού του υλικού αρχής γενομένης από τις ταινίες των 16 mm. ώστε να βελτιωθεί η πρόσβαση σε αυτό. 
        
     Οι ταινίες που προβλήθηκαν εκφράζουν την περίοδο της ωριμότητας του  εθνογραφικού κινηματογράφου. Τραβηγμένες με ελαφριές κάμερες 16mm. ή βιντεοκάμερες οι πιο πρόσφατες, είναι το αποτέλεσμα μακρόχρονης επιτόπιας έρευνας και προσπάθειας κατανόησης των κοινωνιών που μελετούν. Ήταν για την εποχή τους πρωτοποριακές, γιατί προσέγγισαν καινούργια θέματα και πρότειναν μια ασυνήθιστη ματιά στον τρόπο παρουσίασης και ανάλυσης. Γι’ αυτό οι μέθοδοι και το στυλ κινηματογράφησης τους επηρέασαν λίγο πολύ το ύφος των μεταγενέστερων ταινιών. Οι περισσότερες διακρίθηκαν και βραβεύτηκαν σε φεστιβάλ της εποχής τους. Σ’ αυτές τις ταινίες το κινηματογραφικό βλέμμα διακρίνεται από τη συμπάθεια, την κατανόηση και τον σεβασμό προς τον Aλλο.

Επιστημονική Υπεύθυνη: Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, Διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας
Οργάνωση εκδήλωσης-επιμέλεια κειμένων: Ευάγγελος Καραμανές, Ερευνητής του Κέντρου Λαογραφίας
Επιλογή ταινιών: Αθηνά  Πεγκλίδου, Κοινωνική Ανθρωπολόγος, Παν/μιο Θεσσαλίας