Text Resize

-A A +A

     Το Κέντρο συνεργάζεται με ομοειδή ερευνητικά - επιστημονικά ιδρύματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ήδη από την ίδρυσή του συνέβαλε στη διδασκαλία της Λαογραφίας στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης (Στίλπων Κυριακίδης, Γ. Μέγας, Δ. Πετρόπουλος, Γ. Κ. Σπυριδάκης) καθώς και στην ίδρυση και στελέχωση  επιστημονικών εταιρειών όπως η Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία, η Ελληνική Εταιρεία Εθνολογίας και παρεμφερή επιστημονικά σωματεία.

     Διαθέτει το υλικό καθώς και την επιστημονική εμπειρία των ερευνητών του στην υπηρεσία Ελλήνων και ξένων ερευνητών, μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων καθώς και στην πρακτική άσκηση προπτυχιακών φοιτητών (Πάντειο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας), Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας), Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του Τ.Ε.Ι. Aρτας, το Τμήμα Συντήρησης του Τ.Ε.Ι. Αθηνών κ.ά.

     Συνεργάζεται με ερευνητικά ιδρύματα και πολιτιστικούς φορείς για την οργάνωση εκδηλώσεων και εκθέσεων, εκδόσεων και παρέχει την επιστημονική του γνώση και εμπειρία για την προώθηση αξιόλογων προσπαθειών στην ελληνική περιφέρεια, όπως:

  • Το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα: Συνεργασία στην έκδοση Δημοτικά τραγούδια της Σκύρου/ Folk Songs of Skyros, Greece, του μουσικολόγου Σωτηρίου Τσιάνη (2003) και του τόμου 14 του περιοδικού Εθνογραφικά.
  • Το Ελληνικό Μουσείο της Ελιάς στα Καψαλιανά Ρεθύμνου (Πρόγραμμα RAPHAEL).
  • Το Μουσείο της Ελιάς της Γαλλικής πόλεως Nyons, το Ινστιτούτο Κοινωνικών Σπουδών της Ισπανίας, τον Kαποδιστριακό Δήμο Αρκαδίου Ρεθύμνης και τον αρχιτέκτονα Μύρωνα Τουπογιάννη: Συνεργασία στο πλαίσιο του Προγράμματος RAPHAEL: Το Μουσείο της Ελιάς στα Καψαλιανά Αρκαδίου Ρεθύμνης (1997-1999). Στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος το Κέντρο Λαογραφίας οργάνωσε και πραγματοποίησε επιστημονικό συνέδριο με θέμα: « Η ελιά και το λάδι στο χώρο και το χρόνο» στις 24-26 Νοεμβρίου 2000, στην Πρέβεζα  σε συνεργασία με το Ίδρυμα «Ακτία Νικόπολις».
    Το Κέντρο ολοκλήρωσε και παρέδωσε στον  Οργανισμό «Αθήνα 2004» την ταινία μικρού μήκους «Ελαία καλλιστέφανος», η οποία  απέσπασε το βραβείο σεναρίου από την Επιτροπή του Οργανισμού «Αθήνα 2004» και το περιοδικό Αρχαιολογία και Τέχνες. Η σκηνοθεσία της ταινίας έγινε από τη Νικολέτα Γουλή και η μουσική από τον Γ. Κουρουπό. Η ταινία προβλήθηκε στο κοινό τον Μάρτιο 2003. 
  • Το Μουσείο του Aρτου στην Αμφίκλεια Φθιώτιδας (1998-2003): Το Κέντρο Λαογραφίας ενίσχυσε επιστημονικά τις προσπάθειες του Λαογραφικού Συλλόγου της Αμφίκλειας να δημιουργήσει το μοναδικό Μουσείο για  την ιστορία του Aρτου, από την καλλιέργεια των δημητριακών στην ποικιλία των διαφόρων ειδών άρτου στον ευρύτερο χώρο της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδος. Στις 23 Νοεμβρίου 2002 πραγματοποιήθηκαν στην Αμφίκλεια ενώπιον των τοπικών αρχών (Νομάρχη  Φθιώτιδας, Δημάρχου Αμφίκλειας και πολιτιστικών φορέων) τα εγκαίνια του Μουσείου.
  • Το Μουσείο Γεωργικών Εργαλείων και Παραδοσιακής Τεχνολογίας στο Βελεστίνο Θεσσαλίας.
  • Τον Ε.Ο.Μ.Μ.Ε.Χ. για τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού καταλόγου των ενεργών εργαστηρίων παραδοσιακών τεχνών στον ελληνικό χώρο συμμετέχοντας στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Βιομηχανίας, Δράση 4. 2. 8.
  • Το Ινστιτούτο Επεξεργασίας Λόγου (Ι.Ε.Λ.), στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος, «Σαπφώ».
  • Στο πλαίσιο του προγράμματος «Acrinet» / Πολιτισμός 2000 συνεργάσθηκε με το Υπουργείο Πολιτισμού (Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων), το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Πάνθεον, Κέντρον Βυζαντινών Σπουδών και Εγγύς Χριστιανικής Ανατολής), το Consejo Superior de Investigatiοnes Cientificas της Βαρκελώνης, το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας, το Πανεπιστήμιο της Σόφιας Βουλγαρίας και τον Δήμο Πελεκάνου Χανίων. Επίσης στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος πραγματοποιήθηκε το 2004 (από 16 – 30 Απριλίου) έκθεση στο Χριστιανικό και Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας με θέμα «Οι Ακρίτες της Ευρώπης». 
  • Τη Γενική Γραμματεία Ολυμπιακών Αγώνων για τη δημιουργία της Εκθέσεως «Ελαίας Εγκώμιον» με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 καθώς και την έκδοση του τόμου «Ωδή στην ελιά». 
  • Τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας για την παρουσίαση της έκθεσης «Ελαίας Εγκώμιον» στον Βόλο. 
  • To Κέντρο Λαογραφίας ήταν κύριος συνδιοργανωτής του Συνεδρίου προς τιμήν της αείμνηστης τ. Διευθύντριας του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης Πόπης Ζώρα με θέμα «Λαϊκή τέχνη: νέα ευρήματα-νέες ερμηνείες», που πραγματοποιήθηκε στο Νέο Κτίριο Μουσείου Μπενάκη (2-5 Νοεμβρίου 2006).Το Συνέδριο οργάνωσαν: Το Μουσείο Μπενάκη, το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς – ΥΠΠΟ, η Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Λαογραφικό – Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας Θράκης, το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, και το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.  Ταμίας του Συνεδρίου ήταν ο ερευνητής του Κέντρου Ευάγγελος Καραμανές. 
  • Tο Κέντρο Λαογραφίας συνεργάσθηκε με το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για την δημιουργία της Έκθεσης με θέμα "Δημοτικά Τραγούδια: Ιστορία - Παράδοση - Ταυτότητα" (4 Ιουνίου 2008 έως Φεβρουάριο 2009).