Text Resize

-A A +A

     Σωτηρίου Τσιάνη, Δημοτικά Τραγούδια της Σκύρου,  (Sotirios (Sam) Chianis, Folk Songs of Skyros, Greece). Έκδοση του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος και των Πανεπιστημιακών εκδόσεων Κρήτης, εν Αθήναις 2003, σ. 450  + 4 CD. Επιμέλεια κειμένων των ασμάτων: Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, επιμέλεια μουσικών καταγραφών Ευστ. Μακρής. Γεν. επιμέλεια: Νικ. Διονυσόπουλος. 

     Το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα και οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης εξέδωσαν πρόσφατα το βιβλίο του Σωτηρίου (Sam) Τσιάνη Δημοτικά τραγούδια της Σκύρου.  Το κύριο σώμα της έκδοσης αποτελούν 168 τραγούδια και παραλλαγές τραγουδιών, που κατέγραψε ο Ελληνοαμερικανός εθνομουσικολόγος το 1972, κατά τη διάρκεια των επιτόπιων ερευνών του στο νησί. Το υλικό αυτό, εκτός από την προσωπική συλλογή του Σωτ. Τσιάνη, ευρίσκεται κατατεθειμένο και στο Μουσικό Αρχείο του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Ήδη προετοιμάζεται το μουσικό υλικό του ίδιου ερευνητή από την Αρκαδία.

     Η πρωτοτυπία του έργου και η αξία του έγκειται στο γεγονός ότι το κάθε τραγούδι καταχωρίζεται με το πλήρες κείμενό του στο πρωτότυπο και σε αγγλική απόδοση, καθώς και μουσική καταγραφή στο πεντάγραμμο.  Το πλούσιο εισαγωγικό σημείωμα του συγγραφέα, στα ελληνικά και στα αγγλικά, δεν αναφέρεται μόνο σε τεχνικά ζητήματα της μουσικής και του ποιητικού κειμένου, αλλά και στο λαογραφικό πλαίσιο, στο οποίο εντάσσονται τα τραγούδια. 

     Η έκδοση συνοδεύεται από 4 δίσκους CD, που περιλαμβάνουν ένα μεγάλο μέρος των τραγουδιών (89), όπως αυτά εκτελέστηκαν από τους ντόπιους πληροφορητές - τραγουδιστές.  Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη εργασία, που εμπλουτίζει ουσια-στικά την εθνομουσικολογική βιβλιογραφία γύρω από το ελληνικό δημοτικό τραγούδι από έναν έμπειρο μουσικολόγο, ο οποίος συνεργάσθηκε συστηματικά με τον αείμνηστο Σπύρο Περιστέρη και τον διάδοχό του Γεώργιο Αμαργιανάκη και ευρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Κέντρο Λαογραφίας, του οποίου το Μουσικό Αρχείο έχει επανειλημμένα εμπλουτίσει με πρωτότυπες καταγραφές του αλλά και με αντίγραφα δισκογραφίας του μεσοπολέμου στην Αμερική.

     Το Κέντρο Λαογραφίας με την αξιόλογη αυτή συνέκδοση εγκαινιάζει την εκδοτική συνεργασία του με φορείς που προωθούν σοβαρά την έρευνα και μελέτη του λαϊκού πολιτισμού, όπως είναι το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα και οι Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης.