Text Resize

-A A +A

    Μουσείον Αρτου, Αμφίκλεια. Ενημερωτικό φυλλάδιο (σε ελληνική και αγγλική γλώσσα), του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας σε συνεργασία με τον Λαογραφικό - Χορευτικό Σύλλογο Αμφίκλειας «Η Δαδιώτικη Εστία», Αθήνα 2003.

     Το ενημερωτικό φυλλάδιο, που εκδόθηκε με αφορμή τα εγκαίνια του Μουσείου του Αρτου, την επιστημονική και μουσειογραφική φροντίδα είχε το Κέντρο Λαογραφίας, αποτελεί ένα μικρό δείγμα του υπό έκδοσιν Οδηγού του Μουσείου, ο οποίος θα κυκλοφορηθεί εντός του 2005.

     Το Κέντρον  Ερεύνης της  Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών στο πλαίσιο του εκσυχρονισμού των λειτουργιών του και του επαναπροσδιορισμού  του ρόλου του ως Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης του Λαϊκού Πολιτισμού αναπτύσσει τελευταία  μια νέα μουσειακή πολιτική προσφέροντας επιστημονική υποστήριξη, συμμετέχοντας στο σχεδιασμό και τη δημιουργία εξειδικευμένων μουσείων κυρίως στην περιφέρεια. Έτσι έχει επιλέξει να στηρίξει την προσπάθεια αξιόλογων λαογραφικών και πολιτιστικών Συλλόγων, που διέθεταν την απαραίτητη υποδομή, για τη λειτουργία του Μουσείου Γεωργικών Εργαλείων και Παραδοσιακής Τεχνολογίας στο Βελεστίνο, του Μουσείου της Ελιάς στα Καψαλιανά Αρκαδίου Κρήτης και του Μουσείου του Αρτου στην Αμφίκλεια Φθιώτιδας.

     Στην περίπτωση του Μουσείου του Αρτου, που συμπλήρωσε ένα χρόνο λειτουργίας, οι εξειδικευμένοι ερευνητές και επιστημ. συνεργάτες του  Κέντρου με βάση την πλούσια προϋπάρχουσα συλλογή του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου «Δαδιώτικη Εστία» και σε στενή συνεργασία με αυτόν δημιούργησαν ένα μουσείο στο πλαίσιο της «περιφερειακής εθνογραφίας» με συστηματική έρευνα που αντλεί  πληροφορίες και τεκμηριωτικό υλικό από την προφορική παράδοση και τη βιβλιογραφία. Ο σαφής παιδευτικός - αφηγηματικός χαρακτήρας της έκθεσης καθί-σταται πόλος για έρευνα, μελέτη, μάθηση και ψυχαγωγία αλλά  και κοινωνική ευαισθητοποίηση και προβληματισμό. 

     Με τη βοήθεια του φυλλαδίου ο αναγνώστης και ο επισκέπτης παρακολουθεί τις αναπαραστατικές εικόνες,  σκηνές από τον αγροτικό βίο, πληροφορείται για την πορεία της καλλιέργειας  του σιταριού «από το σπόρο στο αλεύρι» και την επεξεργασία του «από το αλεύρι στο ψωμί»,  μυείται  στη  διατροφική και συμβολική σημασία του ψωμιού «στον κύκλο της ζωής του ανθρώπου» όσο και «στον κύκλο του χρόνου» μέσα από τις ομώνυμες εκθεσιακές ενότητες, σε αναφορά με το τοπικό παράδειγμα της καθημερινής ζωής, τις τελετουργίες  και τις γιορτές στην Αμφίκλεια. Επιπλέον μπορεί να πληροφορηθεί  για τις αντίστοιχες χρήσεις και σημασίες των σιτηρών στην αρχαιότητα.