Text Resize

-A A +A

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
Αγγ. Σικελιανού 1 και Σβορώνου
Λευκάδα

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή, 8.30 - 14.00

Την Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012 εγκαινιάστηκε από τον Δήμαρχο Λευκάδας κ. Κώστα Αραβανή και την Διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας κ. Θοδωρή Βερύκιου, αιρετών αρχόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Σωματείων και Πολιτιστικών Συλλόγων της Λευκάδας και πολλών πολιτών η μόνιμη Έκθεση Ενθυμημάτων της πενηντάχρονης πορείας (1962-2012) του Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκλόρ Λευκάδας με τίτλο «Τα δώρα του Φεστιβάλ». Η έκθεση οργανώθηκε από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας και το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών σε χώρους του κτηρίου του Πνευματικού Κέντρου.

Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της αφιερωμένης στα «Δώρα του Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκλόρ Λευκάδας» είχε, τουλάχιστον για τους επιμελητές της, διττή στοχοθεσία. Αφενός να διασφαλίζει την καλύτερη δυνατή παρουσίαση των αντικειμένων-δωρημάτων και αφετέρου να προβλέπει και να υποστηρίζει την παράλληλη ανάδειξη των πολυσήμαντων διαπολιτισμικών σχέσεων, που αυτά υποδηλώνουν.

Η Έκθεση περιλαμβάνει αντικείμενα τα οποία είτε έχουν άμεση σχέση με τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, όπως μουσικά όργανα, παραδοσιακές ενδυμασίες, αυθεντικές και μη, δίσκους και κασέτες με παραδοσιακή μουσική, μετάλλια, σημαίες, είτε αποτελούν δώρα των χορευτικών συγκροτημάτων που συμμετείχαν στο φεστιβάλ, ενδεικτικά της χώρας προέλευσής τους, όπως κούκλες με αντίγραφα παραδοσιακών ενδυμασιών (λιγότερο ή περισσότερο πιστά), υφαντά, δίσκους, κρύσταλλα, τουριστικά είδη, ενημερωτικά–τουριστικά έντυπα κ.ά. μικροαντικείμενα δώρα προς την οργανωτική αρχή του Φεστιβάλ Φολκλόρ της Λευκάδας. Το υλικό που συγκροτεί τα ενθυμήματα της πεντηκονταετίας προέρχεται κυρίως από τα δωρηθέντα αντικείμενα στον Δήμαρχο Λευκάδας, τα οποία φιλοξενούνταν στο γραφείο του, χώρο υποδοχής των επιτροπών των χορευτικών συγκροτημάτων, τα αντικείμενα που διασώθηκαν από τη δεκαετία του 1980 και εξής με τη φροντίδα της υπαλλήλου του Πνευματικού Κέντρου Λευκάδας κ. Διδούς Βερυκίου και από την δωρηθείσα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Συλλογή του πρωτοπόρου ιδρυτή του Φεστιβάλ Αντώνη Τζεβελέκη που φυλάχθηκε στην Λευκαδιακή Πινακοθήκη από την επιμελήτριά της κ. Θεοδώρα Γεωργάκη. Η αντικειμενική – υλική αξία των αντικειμένων δεν είναι αυτή που τα χαρακτηρίζει όσο ο πλούτος των ανθρώπινων σχέσεων που διαμορφώθηκαν μεταξύ των πολιτιστικών φορέων γειτονικών αλλά και μακρινών χωρών κατά τη διάρκεια της ζωής και της επιτυχημένης πορείας του Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκλόρ Λευκάδας.

Στην ΄Εκθεση επιχειρείται να παρουσιασθεί η διαδραστική σχέση Λευκαδίων και φιλοξενουμένων που αναπτύσσεται εδώ και μισό αιώνα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ και αποτυπώνεται σε μια σειρά υλικών αντικειμένων, ενθυμημάτων της άυλης πολιτισμικής σύμπραξης. Η αξιοποίηση των αναπαραστατικών εικόνων και των ηχοτοπίων του Φεστιβάλ Φολκλόρ στους χώρους της Έκθεσης υφαίνει τον καμβά παρουσίασης των αντικειμένων, ενώ παράλληλα διαμορφώνει ένα νέο πεδίο αλληλοσυμπληρούμενων πληροφοριών που ανασυνθέτουν την φυσιογνωμία του. Ακολουθώντας τις σύγχρονες θεωρήσεις παροχής αλληλεπικαλυπτόμενων πληροφοριών που σχετίζουν έμμεσα και άμεσα τα δώρα και τις φεστιβαλικές εκδηλώσεις επιχειρούμε να υπερβούμε την απλή θέασή της από τους επισκέπτες. Η διαμόρφωση του πολιτισμικού περιβάλλοντος θα επιτρέψει σε όσους την επισκεφθούν να περιηγηθούν στο σύνολο των διαδικασιών και των σχέσεων που (ανα)παράγει το Φεστιβάλ τον μισό αιώνα της ζωής του. Οπωσδήποτε για τους άμεσα εμπλεκόμενους στο Φεστιβάλ, διοργανωτές και συμμετέχοντες, πέρα από την φαινομενολογία της θέασης ενεργοποιούνται διαδικασίες ανάκλησης των βιωμένων εμπειριών του παρελθόντος μέσα από την ανατροφοδότηση της μνήμης.

Έτσι, ο σχεδιασμός και η δημιουργία του Μουσείου του Φεστιβάλ αποτελεί για τους επιμελητές της υπό παρουσίασιν Έκθεσης, ερευνητές του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, τη βάση για την δημιουργία ενός ζωντανού πολιτιστικού οργανισμού, που ακολουθώντας τις σύγχρονες θεωρητικές προσεγγίσεις, θα φέρει την ευθύνη της διαμεσολαβημένης βίωσης αλλά και κατανόησης της αμφίσημης σχέσης λαϊκού πολιτισμού, παράδοσης και φολκλόρ και θα οδηγήσει στην ανανέωση του θεσμού του Φεστιβάλ.

Κατά τη διάρκεια των πενήντα ετών συγκεντρώθηκε σημαντικός αριθμός αντικειμένων, τα οποία καταβάλλεται προσπάθεια με την εθελοντική βοήθεια υπαλλήλων του Δήμου και νέων επιστημόνων, υπό την επίβλεψη ερευνητών του Κέντρου Λαογραφίας να καταγραφούν και τεκμηριωθούν και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις υποδοχής και τεκμηρίωσης των νεοεισερχομένων κατ’ έτος αντικειμένων. Το Κέντρο Λαογραφίας, το οποίο τα τελευταία χρόνια πραγματοποιεί ερευνητικό πρόγραμμα στη Λευκάδα σε συνεργασία με τον Δήμο (και την Περιφερειακή Ενότητα, τ. Νομαρχία) Λευκάδας, ικανοποιώντας αίτημα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου, προς διευκόλυνση της επιστημονικής έρευνας και του σχεδιασμού ενός οργανωμένου, σύγχρονου Αποθετηρίου – Μουσείου του φεστιβάλ Φολκλόρ, ψηφιοποίησε στο εργαστήριό του το σύνολο των εντύπων προγραμμάτων των Γιορτών Λόγου και Τέχνης στη Λευκάδα / Φεστιβάλ Φολκλόρ Λευκάδας (συνολικά πάνω από 2.300 σελίδες) αδαπάνως για τον Δήμο Λευκάδας, καταγράφει το υλικό (αντικείμενα, έντυπα, δίσκους, ηχογραφήσεις κ.λπ.) και συντάσσει και τεκμηριώνει αναλυτικό κατάλογο του συγκεντρωθέντος υλικού και της Έκθεσης. Ειδικότερα για την δημιουργία της Έκθεσης για την επέτειο των πενήντα χρόνων λειτουργίας του θεσμού του Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκλόρ αξιοποιήθηκαν ηχητικά ντοκουμέντα, κινηματογραφικά αποσπάσματα και φωτογραφίες ως καμβάς παρουσίασης του ενδιαφέροντος υλικού.

Ο φολκλορισμός, φαινόμενο του σύγχρονου πολιτισμού, και οι πολλαπλές εκφάνσεις του, όπως τα Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών, αποτελούν ερευνητικό αντικείμενο της Λαογραφίας, που καταγράφει και μελετά το σύνολο των εκδηλώσεων του λαϊκού -υλικού και άυλου- πολιτισμού. Το Κέντρο Λαογραφίας, εθνικός φορέας τεκμηρίωσης του λαϊκού πολιτισμού, στο πλαίσιο των πολλαπλών δραστηριοτήτων του, καταγράφει και μελετά το παλαιότερο Φολκλορικό Φεστιβάλ στην Ελλάδα ως σημαντικό κοινωνικοπολιτισμικό φαινόμενο και εξαιρετικά ενδιαφέρον ερευνητικό αντικείμενο. Το Φεστιβάλ της Λευκάδας αποτελεί σήμερα ένα από τα σημαντικότερα σε παγκόσμια κλίμακα πολιτιστικά γεγονότα στο είδος του και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον φορέων και ιδιωτών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της προβολής και της διαχείρισης του λαϊκού πολιτισμού με έμφαση στην παραδοσιακή μουσική και τον χορό. Η μακροχρόνια και διαρκής παρουσία του, που συσπειρώνει γύρω από την τακτική επί πενήντα συναπτά έτη διοργάνωση και την υλοποίησή του, εθελοντές, καλλιτέχνες και ερμηνευτές -ντόπιους και ξένους- έχει άρρηκτα συνδεθεί με τη Λευκάδα.

[Κείμενo: Αικ. Πολυμέρου-Καμηλάκη, Ευάγγ. Καραμανές, Ζωή Μάργαρη]

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Οργάνωση
Πνευματικό Κέντρο Δήμου Λευκάδας
Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών

Επιστημονική ευθύνη
Aικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, Διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών

Σχεδιασμός, κείμενα και επιμέλεια έκθεσης
Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, Ευάγγελος Καραμανές, Ζωή Μάργαρη, Ερευνητές, Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών

Ψηφιοποίηση υλικού: Λιάνα Λάμπου

Ψηφιακή επεξεργασία αρχείων εικόνας και ήχου
Θάνος Κυνηγάρης

Τεχνική υποστήριξη: Ανδρέας Λάζαρης, Μάριος Λάζαρης

Εκθεσιακές εφαρμογές
Αλεξία Καλλέργη-Πανοπούλου, Νατάσα Σαμψών (Πτυχιούχοι Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής Α.Τ.Ε.Ι. Ηπείρου)

Γραμματεία
Διδώ Βερυκίου

Επιμέλεια βίντεο
Ιωάννα Φίλιππα

Γενικών καθηκόντων
Ανδρέας Αλέσιος, Κώστας Αρματάς


ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
Αγγ. Σικελιανού 1 και Σβορώνου
311 00 Λευκάδα
Τηλ.: 2645026635
e-mail: lefkasf@otenet.gr
http: www.lefkasculturalcenter.gr


ΚΕΝΤΡΟΝ ΕΡΕΥΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ
Ηπίτου 3, 105 57 Αθήνα
Τηλ.: 210 3664751, -52 & Fax: 210 3313418
e-mail: keel@academyofathens.gr
http: www.kentrolaografias.gr http: www.academyofathens.gr


ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

http://www.lefkasculturalcenter.gr/index.php/el/cultural-center-gr/museum/museum-lefkada

http: www.lefkasculturalcenter.gr

http://www.mylefkada.gr/eidhseis/epikairothta/ekthesi-festival-egainia-10189.html