Text Resize

-A A +A

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010 στην Ανατολική Αίθουσα του Μεγάρου της Ακαδημίας Αθηνών,  η ημερίδα με θέμα:
 
«Οι αποστολές του Κέντρου Λαογραφίας για επιτόπια έρευνα»

 

Kατά τη διάρκειά της οι ερευνητές του Κέντρου Λαογραφίας παρουσίασαν πρόσφατες επιτόπιες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν κατά τις εντεταλμένες λαογραφικές αποστολές τους. Τις εργασίες της ημερίδας παρακολούθησε μεγάλο κοινό (ειδικοί από συναφή ερευνητικά ιδρύματα, μεταπτυχιακοί φοιτητές, ερευνητές των κοινωνικών επιστημών, εκπαιδευτικοί και άλλοι φίλοι της Λαογραφίας).

Η πρόσκληση και το πρόγραμμα της Ημερίδας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2010. Έναρξη: 10.00 π.μ.
Μέγαρον Ακαδημίας Αθηνών, Ανατολική Αίθουσα, Πανεπιστημίου 28

    Κατά την ημερίδα, η οποία απευθύνεται σε ειδικούς της Λαογραφίας και των συναφών επιστημονικών κλάδων, σε ερευνητές των κοινωνικών επιστημών, εκπαιδευτικούς, δημοσιογράφους και γενικότερα ενδιαφερόμενους για τον λαϊκό πολιτισμό, θα παρουσιαστούν πρόσφατες επιτόπιες έρευνες των ερευνητών του Κέντρου Λαογραφίας.

    Το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών (Λαογραφικόν Αρχείον, 1918-1966) ιδρύθηκε το 1918 από τον Νικόλαο Πολίτη, τον θεμελιωτή της ελληνικής Λαογραφίας. Σύμφωνα με τον εσωτερικό Κανονισμό του το Κέντρο αποσκοπεί «εις την περισυλλογήν πάσης της λαογραφικής ύλης και εις την δημοσίευσιν αυτής». Χειρόγραφα, μουσικές καταγραφές (από το 1952), κινηματογραφήσεις (από το 1962), αποτυπώσεις, φωτογραφήσεις, λαογραφικά αντικείμενα της Μουσειακής Συλλογής (από το 1938) συγκροτούν τα Αρχεία και τις πολύτιμες Συλλογές του Κέντρου. Κατά την τελευταία δεκαπενταετία, με τη βοήθεια και της σύγχρονης τεχνολογίας που εξασφαλίζουν τα ευρωπαϊκά προγράμματα (ΕΠΕΑΕΚ, Κοινωνία της Πληροφορίας), το αποθησαυρισμένο υλικό ψηφιοποιήθηκε και δημιουργήθηκε δικτυακή πύλη και ψηφιακές εφαρμογές για την κοινοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας στο ευρύτερο κοινό.

    Από την πρώτη αποστολή για επιτόπια έρευνα, που πραγματοποίησε το 1919 ο Στίλπων Κυριακίδης, πρώτος Διευθυντής του Λαογραφικού Αρχείου, στην Κομοτηνή με μια φωτογραφική μηχανή, η οποία αγοράστηκε για τον σκοπό αυτό, μέχρι σήμερα, που όλοι οι ερευνητές εξοπλισμένοι με φωτογραφικές μηχανές, κάμερες και συστήματα ηχοληψίας ψηφιακής τεχνολογίας πραγματοποιούν πολυήμερες εντεταλμένες ή σύντομες επ’ ευκαιρία αποστολές για επιτόπια έρευνα, έχουν αλλάξει πολλά τόσο στη μεθοδολογία όσο και στους προσανατολισμούς της έρευνας. Συνολικά έχουν γίνει πάνω από τετρακόσιες εντεταλμένες λαογραφικές αποστολές από ερευνητές, με διαφορετικές θεωρητικές προσεγγίσεις και ιδιαίτερα λαογραφικά - εθνογραφικά ενδιαφέροντα στα ενενήντα περίπου χρόνια λειτουργίας του Κέντρου Λαογραφίας.

    Με τις συστηματικές επιτόπιες έρευνες και καταγραφές που πραγματοποιεί και σήμερα το Κέντρο Λαογραφίας στον αγροτικό και αστικό χώρο παρακολουθεί την εξέλιξη και τον μετασχηματισμό της νεοελληνικής κοινωνίας. Ως Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης του Λαϊκού Πολιτισμού, εκτός από το καθαρά επιστημονικό του έργο, αποτελεί την πηγή πληροφόρησης για ερευνητές διαφορετικών επιστημονικών κλάδων, που χρησιμοποιούν το Αρχείο του ή προσφεύγουν στις εξειδικευμένες γνώσεις των ερευνητών του.