Text Resize

-A A +A

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Μουσείου, παρουσία εκπροσώπων των αρχών του τόπου, εκδήλωση εγκαινίων της νέας στέγης του Μουσείου Ακριτών της Ευρώπης που ευρίσκεται σε κεντρικό σημείο της Παλαιόχωρα Χανίων, την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου.

Την εκδήλωση οργάνωσε ο Δήμος Καντάνου-Σελίνου και ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου σε συνεργασία με το Κέντρον Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης των εγκαινίων, τελέστηκε αγιασμός από τον εφημέριο της Παλαιόχωρας πατέρα Νικόλαο. Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο κ. Αντώνης Περράκης, Δήμαρχος Καντάνου-Σελίνου, ο κ. Ευάγγελος Καραμανές Διευθυντής Ερευνών, Διευθύνων το Κέντρον Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, ο κ. Γεώργιος Δερμιτζάκης, Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου των Ακριτών της Ευρώπης.

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκαν ομιλίες της Δρ. Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, τέως Διευθύντριας του Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών με θέμα «Το Μουσείο των Ακριτών της Ευρώπης δώδεκα χρόνια μετά την ίδρυση του» και της κ. Λουΐζας Καραπιδάκη, Ιστορικού Τέχνης - Μουσειολόγου, επιστ. συνεργάτιδος του Κέντρου Λαογραφίας με θέμα «Η δημιουργία της μουσειακής συλλογής του Μουσείου των Ακριτών της Ευρώπης».

Στο Μουσείο παρουσιάζονται οι ακριτικές παραδόσεις πολλών Ευρωπαϊκών χωρών, μέσω ποικίλων εκδηλώσεων του λαϊκού πολιτισμού τους (τραγούδια, χοροί, δρώμενα, αφηγήσεις, παραδόσεις κ.ά.). Δημιουργήθηκε το 2006 στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Προγράμματος ΑCRINET από το Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών στην Παλαιόχωρα του τότε Δήμου Πελεκάνου του νομού Χανίων Κρήτης. Είναι ένα ευρωπαϊκό, ή ακριβέστερα, διευρωπαϊκό Μουσείο, καθώς για τη δημιουργία του συνεργάστηκαν επιστημονικοί και άλλοι φορείς από την Ελλάδα (κυρίως το Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, η Διεύθυνση Λαϊκού Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού), τη Γαλλία (το Πανεπιστήμιο της Ευρώπης και το Πανεπιστήμιο Ι της Σορβόννης – Πάνθεον, Παρίσι), την Ισπανία (το Ανώτατο Συμβούλιο Επιστημονικών Ερευνών της Ισπανίας, Μαδρίτη, το Ινστιτούτο Φιλολογίας – Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών, Βαρκελώνη), την Ιταλία (το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών, Βενετία) και την Βουλγαρία (Πανεπιστήμιο «Άγιος Κλήμης της Αχρίδας» - Τμήμα Σλαβικής Φιλολογίας, Εθνολογίας και Βυζαντινής Λογοτεχνίας, Σόφια). Η δημιουργία του Μουσείου ήταν ο τελικός στόχος και καρπός του προγράμματος ACRINET, το οποίο περιελάμβανε συνέδρια, ημερίδες, εκθέσεις κλπ. στην Ελλάδα, σε διάφορες πόλεις, και στις χώρες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Επιστημονικός συντονιστής του ACRINET ήταν το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας με την ευθύνη της Διευθύντριας του Αικατερίνης Πολυμέρου-Καμηλάκη, η οποία είχε και την επιστημονική διεύθυνση των εκθέσεων που έγιναν, την επιστημονική διεύθυνση του ACRINET είχε η Πρύτανης Ελένη Αρβελέρ, αρχικός εμπνευστής του όλου εγχειρήματος, και φορέας διαχείρισης του προγράμματος ήταν το Κέντρο Αναπτυξιακών Μελετών PRISMA, ενώ επιμελήτρια του Μουσείου ήταν η Λουΐζα Καραπιδάκη.

Το 2018 το Μουσείο ξεκίνησε την λειτουργία στον νέο του χώρο, με εμπλουτισμένη την μουσειακή του έκθεση χάρη σε δωρεές φίλων του κατά τα χρόνια που μεσολάβησαν, παρουσιάζοντας ήδη μεγάλη επισκεψιμότητα από έλληνες και ξένους και είναι έτοιμο να υποδεχτεί τάξεις μαθητών σχολείων, στο πλαίσιο οργανωμένων εκπαιδευτικών ξεναγήσεων. Ελπίδα των συντελεστών του Μουσείου, του Δήμου Καντάνου-Σελίνου, του Κέντρου Λαογραφίας και του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου είναι να αποτελέσει ένα σημαντικό κέντρο παιδείας, πολιτισμού και ψυχαγωγίας, όχι μόνο για την Παλαιόχωρα και το Σέλινο αλλά ευρύτερα για την Κρήτη. Όπως είχε παρατηρηθεί ήδη από την εποχή της ίδρυσης του Μουσείου το 2006, είναι κάτι που λείπει, καθώς η περιοχή Σελίνου υστερεί πολύ σε πολιτιστικές υποδομές, τη στιγμή μάλιστα που αναπτύσσεται, ιδίως η περιοχή της Παλαιόχωρας, τουριστικά. Την επιστημονική εποπτεία του Μουσείου έχει το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

 

Φωτογραφίες: Θεόδωρος Ξενάκης, Ευάγγελος Καραμανές