Text Resize

-A A +A

Γεώργιος Κ. Σπυριδάκης, Λαογραφικά Σύμμεικτα της Κιμώλου. Λαογραφική αποστολή εις Κίμωλον (14-29 Αυγούστου 1963), Εισαγωγή - επιστημονική και εκδοτική επιμέλεια, γλωσσάριο: Παναγιώτης Ιω. Καμηλάκης, Επιστημονικοί υπεύθυνοι: Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, Ευάγγελος Καραμανές, Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Σειρά Πηγές του Λαϊκού Πολιτισμού, αρ. 9, Αθήνα 2015, σελ. 400, ISBN: 978-960-404-297-5 [+ 1 CD]

O τόμος, 9ος στην σειρά των «Πηγών του Λαϊκού Πολιτισμού» του Κέντρου Λαογραφίας περιέχει πλουσιότατο λαογραφικό υλικό της νήσου Κιμώλου των Κυκλάδων. Αυτό προέρχεται από το χειρόγραφο (452 σελίδων) της λαογραφικής αποστολής (επιτόπιας έρευνας) στην Κίμωλο το 1963 του αειμνήστου καθηγητή της Λαογραφίας και διευθυντή παλαιότερα του Κέντρου Λαογραφίας Γεωργ. Κ. Σπυριδάκη (1906-1975), το οποίο εκδίδεται στο σύνολό του πενήντα και πλέον χρόνια από την συγκρότησή του και σαράντα από την εκδημία του δημιουργού του με δαπάνη εκτυπώσεως του Δήμου Κιμώλου.
Την όλη επιστημονική και εκδοτική επιμέλεια του τόμου, ο οποίος συνοδεύεται και από δίσκο πυκνής εγγραφής (CD) με δημοτικά τραγούδια, που ηχογράφησε τότε ο Σπυριδάκης στο νησί, είχε ο τέως ερευνητής του Κέντρου Λαογραφίας Παναγ. Ιω. Καμηλάκης, ο οποίος συνέγραψε και εκτενή εισαγωγή 47 σελίδων και συνέταξε και το γλωσσάριο του τόμου.
Το βιβλίο περιέχει στο Α΄ μέρος ύλη για ποικίλα θέματα του υλικού βίου (οικία, ενδυμασία, τροφές, γεωργία, αμπελουργία, ελαιοκομία, ποιμενικό βίο, μελισσοκομία, ναυτικό βίο, ζωϊκό κόσμο, βιοτεχνία), καθώς και του κοινωνικού (γέννηση και βάπτιση, παιδική ζωή, γάμο, τελευτή, κοινωνική οργάνωση, χαιρετισμούς, ευχές και απειλές) και πνευματικού βίου (λαϊκή πίστη και λατρεία-λαϊκό εορτολόγιο, μαγεία, δεισιδαιμονίες και επωδές, λαϊκή ιατρική, αστρολογία και μετεωρολογία, μαντική, δημοτικά τραγούδια, ρίμες και δίστιχα, χορό και μουσικά όργανα, παραμύθια, ευτράπελες διηγήσεις και ανέκδοτα, παραδόσεις, παροιμίες, τοπωνύμια και παρωνύμια).
Στο Β΄μέρος καταγράφονται «ηχογραφήσεις δημώδους μουσικής εις Κίμωλον», που έγιναν τότε. Τέλος, δημοσιεύονται πίνακες πληροφορητών και οργανοπαικτών, καθώς και τα περιεχόμενα του δίσκου. Ο τόμος εμπλουτίζεται και από 81 ασπρόμαυρες φωτογραφίες πλαισιωτικές των λαογραφικών θεμάτων που περιέχει.
Ο πλούτος και η αξιοπιστία του δημοσιευόμενου λαογραφικού υλικού – παράλληλα με την έλλειψη ανάλογης σημαντικής συλλογής από άλλες πηγές για την Κίμωλο – το καθιστούν πολύτιμο για την μελέτη της τοπικής ιστορίας και του λαϊκού πολιτισμού της στο σύνολό τους.